
יוקר המחיה, שכר הלימוד הגבוה והעלויות הרבות שחלות על סטודנטים, כל אלו ועוד גורמים לרוב המועמדים ללימודים ולסטודנטים הפעילים להגיש בקשות למלגות לתואר ראשון או שני. כדאי לדעת כי יש אפשרות להגיש בקשה למלגה ללימודים באקדמיה כבר חצי שנה לפני פתיחת שנה"ל באוניברסיטה או במכללה. יש מגוון סוגי מלגות ללימודים לכן חשוב לערוך מיפוי של סוגי המלגות על מנת לשפר את הסיכוי לקבלתן.
כדאי לדעת כי הגשת מועמדות לקבלת מלגה סטודנטים הלומדים תואר ראשון באוניברסיטה נועדה לסייע לסטודנטים להתמקד בלימודים שלהם, ויש להבחין בין מלגת לימודים לבין מלגת קיום. חלק מתנאי הקבלה של מלגות ללימודים מחייבים את הסטודנטים לבצע פעולה התנדבותית וחברתית מסוימת.
מה צריך לדעת על מלגות לתואר ראשון?
ישראל היא אחת מהמדינות המשכילות ביותר בעולם, ולרבים מתושבי המדינה יש תואר ראשון לפחות. רבים מהסטודנטים בישראל מסתייעים במלגות ללימודים או במלגות סיוע, ויש בארץ שפע של גופים, ארגונים וקרנות הפועלים למען הסטודנטים במטרה לקדם את ההשכלה הגבוהה.
תנאי המלגות לסטודנטים הלומדים תואר ראשון כזה או אחר עשויים להשתנות מעת לעת, לכן מומלץ לפנות לאוניברסיטה שבה לומדים או למוסד האקדמי שבו מתכננים ללמוד לתואר אקדמי ראשון כדי לקבל מידע עדכני ומפורט על מלגות אפשריות.
כמו כן, כדאי לדעת כי יש שני סוגים עיקריים של מלגות לסטודנטים הלומדים תואר ראשון – מלגה למימון מלא או חלקי של שכר הלימוד או מלגת מחיה שנועדה לסייע לסטודנטים להתמקד בלימודים. סכומי המלגות והקריטריונים לקבלת הסיוע משתנים לכן חשוב לקרוא מידע על המלגה ומומלץ להתייעץ עם אנשי המקצוע כדי לשפר את הסיכוי לקבלת המלגה.
מיפוי מלגות לסטודנטים
כדי לקבל מלגה ללימודים או מלגת סיוע ומחיה יש להגיש בקשה מסודרת לקבלת המלגה באמצעות מילוי טופס במדור סיוע ורווחה, מילוי טופס לקבלת מלגת דיקן הסטודנטים או להגיש בקשה לגוף המנהל את המלגה החיצונית.
סוגי המלגות העיקריים לסטודנטים הלומדים לתואר ראשון באקדמיה:
- מלגת דיקן – המלגה מיועדת לכל הסטודנטים הלומדים באוניברסיטה ותנאי הסף לקבלת הסיוע הם מצב כלכלי, מצב משפחתי, מצב בריאותי, דמי שכר הלימוד, מספר נפשות, שירות צבאי ועוד.
- מלגות לחיילים משוחררים (כולל בוגרי שירות לאומי) – יש מגוון תוכניות ומסלולים להענקת מלגות לחיילים משוחררים ולבוגרי ובוגרות שירות לאומי. בין המלגות המוכרות המיועדות לחיילים משוחררים ניתן למנות את תוכנית המלגות של אימפקט, מלגות מטעם ממדים ללימודים, קרן הישג, קרן גרוס, קרן עתידים לתעשייה, קרן עתידים לחיילים משוחררים בודדים, הקרן להכוונת חיילים משוחררים, קרן מלגות לסטודנטים בפריפריה ועוד.
- מלגות חונכות – בין המלגות הנפוצות בקרב סטודנטים ללימודי תואר ראשון ניתן למצוא את פר"ח, סחל"ב ותוכנית פר"ס, אלו מלגות המחייבות התנדבות חינוכית בקהילה.
- מלגות לפי מוצא – יש שלל מלגות ייעודיות הניתנות על פי מוצא הסטודנט, למשל מלגה מטעם קרן מכבים המיועדת ליוצאי איראן, מלגת מקרן יהושע סלנטי לסטודנטים ממוצא ספרדי, מלגות המיועדות למגזר הערבי וכיוצא בזה.
- מלגות לעולה חדש – יש מגוון מלגות המיועדות לסטודנטים שהם עולים חדשים, לדוגמה מלגה של המינהל לסטודנטים עולים, מלגת היא"ט ועוד.
- מלגות חיצוניות – כדאי לנסות לקבל מלגה חיצונית מגופים כמו משרד החינוך, קרן אלרוב, קרן עזרה לקהילה וכד'.
- מלגות לפי אזור מגורים – יש מלגות המוענקות לסטודנטים על פי אזור המגורים שלהם, בדרך כלל המלגה מיועדת לסטודנטים מהפריפריה.
תנאי זכאות לקבל מלגה לתואר ראשון
תנאי הזכאות לקבלת מלגה ללימודים או למחיה משתנים בין הקרנות והגופים השונים. בדרך כלל הקריטריונים לקבלת המלגה נקבעים על פי מצב כלכלי ומשפחתי של הסטודנט, גובה שכר הלימוד, מצב בריאותי, שירות צבאי או לאומי וקריטריונים נוספים. לכן כדאי לעיין בתוכנית המלגות ולהיעזר באנשי המקצוע באוניברסיטה כדי לבחור נכון למי להגיש בקשה למלגה לתואר ראשון.